Szakszuka z makrelą w sosie pomidorowym

Składniki

( 2-3 porcje)

2-3 duże jajka

1 puszka makreli w pomidorach King Oscar

2-3 dojrzałe, słodkie pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów

½ czerwonej cebuli

½ czerwonej lub żółtej papryki

1 garść świeżego szpinaku (opcjonalnie)

1 łyżka pokruszonej fety

2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)

 

Przyprawy:

1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki chili, sól i pieprz do smaku. Można dodać ½ łyżeczki suszonego oregano.

Świeża kolendra lub natka pietruszki, ulubione pieczywo

Przygotowanie

Szakszuka to pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie, które zrobisz w kilka minut! Zachwyci nie tylko smakiem, ale również wyglądem!

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na małe kawałki. Na średniej patelni, na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, aż się zeszkli i będzie miękka (ok. 3–4 minuty). Dodać pokrojoną drobno paprykę, smażyć kolejne 2 minuty. Wsypać przyprawy: czosnek, kmin rzymski, słodką i ostrą paprykę chili, a także oregano. Smażyć mieszając jeszcze przez 1 minutę – przyprawy uwolnią swój aromat. Dodać pokrojone pomidory razem z sokiem (lub pomidory z puszki), doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Zmniejszyć ogień i wolno dusić całość, aż sos zgęstnieje  (około 10 minut). Otworzyć puszkę makreli w pomidorach King Oscar i dodać rybę razem z sosem do patelni. Ostrożnie wymieszać z sosem – kawałki makreli rozpadną się i nasycą smak sosu. Można dodać łyżeczkę harissy lub płatki chili, jeśli lubisz bardzo pikantne. Za pomocą łyżki lub szpatułki zrób zagłębienia w sosie i ostrożnie wbij jajka. Zmniejsz ogień do małego i przykryj patelnię pokrywką. Duś całość przez 5–8 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną aksamitnie płynne. Szpinak dorzucić pod koniec duszenia, aby zmiękł, ale nie stracił koloru. Przed podaniem szakszuki dodać pokruszony ser feta, kolendrę lub natkę pietruszki, świeżo mielony pieprz oraz ulubione pieczywo. Smacznego!

Przepis i zdjęcie przygotowane przez @foodlajf.pl / www.foodlajf.pl

 

Udostępnij ten przepis

Spróbuj tych przepisów