Maki sushi

20 min
Zagłosuj
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Maki sushi składa się z ryb, warzyw i ryżu, które są zawinięte w wodorosty nori. Maki sushi można w prosty sposób przygotować samemu – zdecydowanie łatwiej niż mogło by się wydawać!

Składniki

4 porcje
1 puszka sardynek w oliwie z oliwek marki King Oscar
6 arkuszy wodorostów nori
1 szalotka
pół świeżego ogórka
1 awokado
800 g ryżu do sushi (ugotowanego)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
50 ml octu ryżowego

Dodatki
Jasny sos sojowy
Wasabi
Marynowany imbir

Do przygotowania:
mata bambusowa

Przygotowanie

Ugotować ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Ułożyć arkusz nori na macie bambusowej i rozprowadzić na nim ryż, omijając brzegi.

Na ryżu ułożyć obok siebie sardynki i posiekane warzywa. Zwilżyć palce wodą z octem i wetrzeć w brzegi nori.

Całość zwijać w rolkę za pomocą maty bambusowej podobnie jak roladę. Dokładnie docisnąć.

Gdy rolki maki są już gotowe, włożyć je na chwilę do lodówki. Następnie przeciąć każdą rolkę na pół, potem jeszcze raz na pół, do chwili, gdy otrzyma się 8 kawałków.

Tips

W tym przepisie można zastosować różne rodzaje ryb/owoców morza i warzyw.

Podobne przepisy

Tchnij nowe życie w pieczywo z poprzedniego dnia, przygotowując przepyszną, włoską, chlebową sałatkę z groszkiem, ...
Bruschetta z sardynkową tapenadą wygląda doskonale na stole i ma przepyszny smak. To lekkie i pełne smaku danie świetnie ...

Zainspiruj się!

Fullkornswraps med tunfisk

Fullkornswraps med tunfisk

Zagłosuj
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Fullkornswraps med tunfisk og gressløkdressing er sunne og smaksrike lunsjpakker som er enkle å ta med seg på jobb eller ut på tur.

Wskazówki i porady

Jakie danie można stworzyć przy użyciu konserw rybnych King Oscar? Oto kilka polecanych przez nas przepisów, dla tych z Was, którzy szukają inspiracji na zdrowe i smaczne posiłki. Może masz jakiś wypróbowany przepis? Prześlij go do nas!