Makaron puttanesca z sardynkami
Kolorowe danie, które smakuje równie dobrze jak wygląda. Ta śródziemnomorska propozycja ma duże szanse stać się ulubionym daniem obiadowym dla dzieci.
Składniki
4-6 porcji
400 g makaronu farfalle lub innego
1 drobno posiekana czerwona cebula
5 sprasowanych ząbków czosnku
1 puszka sardynek w oliwie z oliwek marki King Oscar
1/2 czerwonej, drobno posiekanej papryczki chili, bez nasion
1 puszka 400 g całych, krojonych lub koktajlowych pomidorów
20 oliwek kalamata
2 łyżki kaparów
oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie
- Nastawić wodę w dużym garnku na makaron.
- Zeszklić cebulę z odrobiną oliwy na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodać czosnek i pozostawić patelnię na ogniu przez kilka minut.
- Odłożyć połowę sardynek na bok, starając się ich nie połamać. Pozostałe sardynki rozgnieść widelcem i dodać posiekaną cebulę. Gotować przez kilka minut.
- Dodać pomidory i gotować na małym ogniu. Jeżeli dodano całe pomidory, to należy je nieco rozgnieść podczas gotowania. Jeżeli były to pomidory koktajlowe, to mogą pozostać całe. Dodać oliwki i kapary, a następnie przyprawić solą i pieprzem.
- Wrzucić makaron do gotującej się wody i przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy jest al dente odcedzić, ale zachować odrobinę wody z gotowania.
- Makaron polać sosem i delikatnie wymieszać. Jeżeli makaron wydaje się zbyt suchy dodać odrobinę wody, która została po gotowaniu makaronu. Na wierzchu ułożyć sardynki, doprawić bazylią i pieprzem.
Informacje dotyczące alergii
Alergie na sardynki zdarzają się rzadko. Zapoznaj się z dodatkowymi informacjami na temat ryb i alergii.