Sardynki z grillowanymi paprykami

Ta przystawka będzie smakowała dobrze pośród innych tapas, jak również podawana samodzielnie. Sardynki, grillowane papryki i wędzony łosoś to doskonałe połączenie smakowe.

Składniki

8 sztuk

1 puszka sardynek w oliwie z oliwek King Oscar
2 czerwone papryki
1 cebula dymka
½ zielonej słodkiej papryki
1 ½ filiżanki oliwy z oliwek
3 łyżeczki białego octu winnego
świeżo zmielony pieprz
8 plasterków wędzonego łososia
8 cienkich kromek bagietki
sól do smaku

Przygotowanie

  1. Ustawić opcję grilla w piekarniku na najwyższą temperaturę, wyłożyć blachę folią aluminiową. Pokroić papryki na pół. Usunąć gniazda nasienne. Położyć papryki na blasze przeciętą stroną do dołu. Grillować do momentu, gdy skórka zrobi się całkowicie czarna. Włożyć do torebki, zawiązać. Pozostawić je tam przez 15-20 minut, dzięki czemu będą na tyle miękkie, że będzie można z łatwością usunąć czarną skorupkę.
  2. Pokroić jedną z papryk na ćwiartki a potem jeszcze raz, tak aby uzyskać 8 kawałków. Pozostałe pokroić w mniejsze kawałki i połączyć z posiekaną dymką i zielonymi paprykami, oliwą z oliwek, białym octem winnym, solą i pieprzem. Odstawić.
  3. Na ćwiartkach papryki położyć kawałki wędzonego łososia. Na górze położyć sardynkę, i zrolować każdą sztukę.
  4. Pokroić bagietkę na cienkie kromki i przypiec na patelni lub w tosterze. Na koniec dodać paprykę i roladki rybne. Polać sosem winegret.

Informacje dotyczące alergii
Alergie na sardynki zdarzają się rzadko. Zapoznaj się z dodatkowymi informacjami na temat ryb i alergii.

Tips

Do tych przekąsek można używać różnych sardynek firmy Thai Union Poland Sp. z o.o.

Udostępnij ten przepis

Spróbuj tych przepisów