Mini tarty ze szprotami w sosie pomidorowym
Składniki
Przygotowanie
W misce mieszamy mąkę, sól i tymianek. Dodajemy żółtko, zimną wodę i pokrojone zimne masło. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na 4 części i wylepiamy formy na tartaletki. Mocno dociskamy i obkrawamy brzegi (z tego ciasta wyjdzie jeszcze jedna tarta).
Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po schłodzeniu obciążamy ciasto: przykrywamy papierem do pieczenia i wykładamy groch lub suchy ryż i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 15 minut. Zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 2-3 minuty.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni podsmażamy na oliwie z masłem cebulkę, pod
koniec dodajemy czosnek. Ostudzone dodajemy do ricotty. Następnie dodajemy szprota w pomidorach, żółtko, mozzarellę i posiekany tymianek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nakładamy farsz do podpieczonych mini tart, wyrównujemy. Możemy posypać mozzarellą, świeżo
mielonym pieprzem. Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 20-25 minut.
Serwujemy na ciepło lub na zimno.
Przepis i zdjęcia we współpracy z @foodlajf