Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i tuńczyka

Ta zapiekanka przybrana solirodem znakomicie łączy słodycz ziemniaków i wytrawny smak tuńczyka. Idealna przekąska na weekendowy brunch.

Składniki

1/2 słodkiego ziemniaka
50 g solirodu
niesolone masło
1 dojrzały pomidor
1/2 awokado
tuńczyk w oliwie z oliwek
1 młoda cebulka pokrojona w plasterki
1 łyżka orzeszków piniowych
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Umyj ziemniaka i pokrój go na plastry. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
  3. Piecz na blasze przez 25 minut lub do momentu, w którym ziemniak będzie upieczony.
  4. Upraż orzeszki piniowe na suchej patelni na średnim ogniu. Mieszaj je, aby zrumieniły się równomiernie. Gdy przestygną, grubo je posiekaj.
  5. Z pomidora zrób concasse, tzn. obierz go, wyjmij z niego pestki i pokrój w drobną kostkę.
  6. Usmaż soliród na maśle na średnim ogniu z dodatkiem pieprzu, aż lekko zmięknie. Zdejmij z ognia i dodaj drobno pokrojonego pomidora (concasse).
  7. Pokrój awokado w kostkę.
  8. Na talerzu ułóż upieczone plastry ziemniaka, następnie soliród, awokado i tuńczyka. Całość posyp plasterkami młodej cebulki i posiekanymi orzeszkami piniowymi.

Udostępnij ten przepis

Spróbuj tych przepisów