Sałatka ryżowa z tuńczykiem, jajkiem sadzonym i chrupiącymi dodatkami
Składniki
(2 porcje):
- 150 g ryżu jaśminowego
- 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym (odsączonego)
- 1 mała główka sałaty rzymskiej
- 1 świeży ogórek
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki szczypioru (pokrojonego na 0,5 cm kawałki)
- 1 łyżka prażonego sezamu
- Sok z ½ cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól do smaku
- Olej roślinny do smażenia jajek
Przygotowanie
- Ryż jaśminowy dokładnie przepłucz pod zimną wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Ugotuj według instrukcji na opakowaniu, aż będzie miękki i sypki.
- Ogórka pokrój w cienkie plasterki. Sałatę rzymską poszarp na średniej wielkości kawałki. Szczypior pokrój w 0,5 cm kawałki. Warzywa skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dopraw szczyptą soli.
- Otwórz puszkę, odsącz rybę z oleju. Pozostaw większe kawałki – będą wyglądały i smakowały lepiej.
- Pokrój czerwoną cebulę w bardzo cienkie krążki (najlepiej na szatkownicy). Skrop odrobiną soku z cytryny – złagodzi to jej smak.
- Na talerz nałóż porcję ryżu. Dodaj sałatę rzymską, plasterki ogórka, krążki czerwonej cebuli. Na wierzchu ułóż solidną porcję tuńczyka.
- Usmaż jajko sadzone
- Do wcześniej przygotowanych warzyw dodaj jajko sadzone.
- Całość posyp prażonym sezamem i świeżym szczypiorem.