Sałatka ryżowa z tuńczykiem, jajkiem sadzonym i chrupiącymi dodatkami

Składniki

(2 porcje):

  • 150 g ryżu jaśminowego
  • 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym (odsączonego)
  • 1 mała główka sałaty rzymskiej
  • 1 świeży ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki szczypioru (pokrojonego na 0,5 cm kawałki)
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól do smaku
  • Olej roślinny do smażenia jajek

Przygotowanie

 

  1. Ryż jaśminowy dokładnie przepłucz pod zimną wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Ugotuj według instrukcji na opakowaniu, aż będzie miękki i sypki.
  2. Ogórka pokrój w cienkie plasterki. Sałatę rzymską poszarp na średniej wielkości kawałki. Szczypior pokrój w 0,5 cm kawałki. Warzywa skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dopraw szczyptą soli.
  3. Otwórz puszkę, odsącz rybę z oleju. Pozostaw większe kawałki – będą wyglądały i smakowały lepiej.
  4. Pokrój czerwoną cebulę w bardzo cienkie krążki (najlepiej na szatkownicy). Skrop odrobiną soku z cytryny – złagodzi to jej smak.
  5. Na talerz nałóż porcję ryżu. Dodaj sałatę rzymską, plasterki ogórka, krążki czerwonej cebuli. Na wierzchu ułóż solidną porcję tuńczyka.
  6. Usmaż jajko sadzone
  7. Do wcześniej przygotowanych warzyw dodaj jajko sadzone.
  8. Całość posyp prażonym sezamem i świeżym szczypiorem.

Udostępnij ten przepis

Spróbuj tych przepisów