Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym z pieczarkami i zielonym groszkiem
Składniki
(2-3 porcje)
200 g makaronu (np. penne, kokardki)
120 g pieczarek
80 g mrożonego groszku
1 puszka tuńczyka King Oscar
200 ml śmietanki 30%
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy + 1 łyżeczka masła (do smażenia)
1 łyżeczka masła (do sosu opcjonalnie)
Sól i pieprz
Kilka listków świeżej bazylii
25-30 g parmezanu
Przygotowanie
Aromatyczny makaron penne w sosie śmietanowym, z tuńczykiem, pieczarkami i zielonym groszkiem! Prosty i pyszny obiad, który przygotujesz w 15 minut! Masz ochotę?
Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i smażyć razem 30 sekund. Następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażać do zrumienienia, aż odparuje płyn. Dodać zielony groszek (prosto z zamrażarki), wymieszać i podsmażyć przez kilka minut, aż groszek zmięknie. Następnie dodać odsączonego tuńczyka. Smażyć razem przez kilkanaście sekund i wlać śmietankę oraz dodać starty parmezan. Dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie gładki, kremowy sos. Można dolać 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu lub/i łyżeczkę masła. Do sosu przełożyć ugotowany wcześniej makaron, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, dodać świeżą bazylią. Podawać z parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Przepis i zdjęcie przygotowane przez @foodlajf.pl / www.foodlajf.pl