Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym z pieczarkami i zielonym groszkiem

Składniki

(2-3 porcje)

200 g makaronu (np. penne, kokardki)

120 g pieczarek

80 g mrożonego groszku

1 puszka tuńczyka King Oscar

200 ml śmietanki 30%

1 czerwona cebula

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy + 1 łyżeczka masła (do smażenia)

1 łyżeczka masła (do sosu opcjonalnie)

Sól i pieprz

Kilka listków świeżej bazylii

25-30 g parmezanu

Przygotowanie

Aromatyczny makaron penne w sosie śmietanowym, z tuńczykiem, pieczarkami i zielonym groszkiem! Prosty i pyszny obiad, który przygotujesz w 15 minut! Masz ochotę?

Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i smażyć razem 30 sekund. Następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażać do zrumienienia, aż odparuje płyn. Dodać zielony groszek (prosto z zamrażarki), wymieszać i podsmażyć przez kilka minut, aż groszek zmięknie. Następnie dodać odsączonego tuńczyka. Smażyć razem przez kilkanaście sekund i wlać śmietankę oraz dodać starty parmezan. Dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie gładki, kremowy sos. Można dolać 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu lub/i łyżeczkę masła. Do sosu przełożyć ugotowany wcześniej makaron, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, dodać świeżą bazylią. Podawać z parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Przepis i zdjęcie przygotowane przez @foodlajf.pl / www.foodlajf.pl

Udostępnij ten przepis

Spróbuj tych przepisów