Grzanka ze śledziem, gruszką i karmelizowaną cebulką

Składniki

(4 grzanki)

  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • Oliwa do skropienia
  • 2 duże czerwone cebule
  • 2 gruszki
  • 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego lub białego
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki balsamico (opcjonalnie)
  • 1 puszka filetów śledziowych @kingoscar
  • Świeżo mielony pieprz, świeża bazylia do smaku

Przygotowanie

  1. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokroją w piórka cebulę.
  2. Smażymy na wolnym ogniu, a jak zmięknie dodajemy 2-3 łyżeczki cukru. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodać balsamico i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Przełożyć na talerzyk.
  3. Na tej samej patelni układamy cienkie plasterki gruszki. Delikatnie posypujemy cukrem i smażymy n średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerzyk.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Kromki chleba skrapiamy oliwą, doprawiamy mielonym pieprzem i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika.
  5. Grzanki wykładamy na talerz i przygotowujemy kanapki. Na spód karmelizowana cebulka, 1-2 plastry gruszki i na wierzch pyszny filet śledziowy.
  6. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem, dodajemy listki bazylii i cieszymy się smakiem najlepszej przekąski.

Udostępnij ten przepis

Spróbuj tych przepisów