Grzanka ze śledziem, gruszką i karmelizowaną cebulką
Przygotowanie
- Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokroją w piórka cebulę.
- Smażymy na wolnym ogniu, a jak zmięknie dodajemy 2-3 łyżeczki cukru. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodać balsamico i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Przełożyć na talerzyk.
- Na tej samej patelni układamy cienkie plasterki gruszki. Delikatnie posypujemy cukrem i smażymy n średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerzyk.
- Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Kromki chleba skrapiamy oliwą, doprawiamy mielonym pieprzem i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika.
- Grzanki wykładamy na talerz i przygotowujemy kanapki. Na spód karmelizowana cebulka, 1-2 plastry gruszki i na wierzch pyszny filet śledziowy.
- Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem, dodajemy listki bazylii i cieszymy się smakiem najlepszej przekąski.