Sałatka chlebowa z chrupiącymi smażonymi sardynkami

Tchnij nowe życie w pieczywo z poprzedniego dnia, przygotowując przepyszną, włoską, chlebową sałatkę z groszkiem, rzodkiewkami i chrupiącymi sardynkami, doskonałą na lekki lunch lub obiad.

Składniki

2 porcje

1 puszka sardynek w oliwie z oliwek marki King Oscar
50 g drobno zmielonych pistacji
Świeżo zmielony pieprz

Winegret
50 ml octu winnego sherry
1 łyżeczka musztardy Dijon
100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

2 łyżki stołowe masła
1 sprasowany ząbek czosnku
1 drobno posiekana szalotka
150 g mrożonego groszku
Ok. 300 g jednodniowego chleba, pokrojonego w kostki
8 rzodkiewek pokrojonych w łódki
2 łyżki stołowe kaparów
drobno posiekana natka pietruszka

Udostępnij ten przepis

Spróbuj tych przepisów