Śródziemnomorska makrela
Dzięki temu wyśmienitemu połączeniu smacznego ryżu, grillowanych warzyw i delikatnej makreli lunch nabiera zupełnie nowego charakteru.
Składniki
100 g ryżu jaśminowego
szczypta szafranu
pęczek szparagów
5 dojrzałych pomidorków koktajlowych
1 puszka makreli w oleju
1 szalotka
2 łyżki natki z pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka bazylii
1 łyżka mięty
1 łyżeczka kaparów
1 łyżka octu sherry
1/2 szklanki oliwy z oliwek i odrobina do smażenia
1/4 łyżeczki musztardy dijon
pestki dyni
sól i pieprz
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Drobno posiekaj szalotkę, czosnek i wszystkie zioła. Następnie wymieszaj z oliwą z oliwek, octem sherry i musztardą. Dopraw do smaku.
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu ze szczyptą szafranu.
- Usmaż szparagi na oliwie z oliwek z niewielką ilością soli i pieprzu.
- Ułóż pomidorki na blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i dopraw do smaku. Piecz w piekarniku, aż zmiękną.
- Upraż pestki dyni na suchej patelni i średnim ogniu. Mieszaj je, aby zrumieniły się równomiernie.