Maki Sushi

Time 20 Min

Maki sushi składa się z ryb, warzyw i ryżu, które są zawinięte w wodorosty nori. Maki sushi można w prosty sposób przygotować samemu – zdecydowanie łatwiej niż mogło by się wydawać!

Składniki

4 porcje
1 puszka sardynek w oliwie z oliwek marki King Oscar
6 arkuszy wodorostów nori
1 szalotka
pół świeżego ogórka
1 awokado
800 g ryżu do sushi (ugotowanego)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
50 ml octu ryżowego

Dodatki
Jasny sos sojowy
Wasabi
Marynowany imbir

Do przygotowania:
mata bambusowa

Przygotowanie

  1. Ugotować ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Ułożyć arkusz nori na macie bambusowej i rozprowadzić na nim ryż, omijając brzegi.
  2. Na ryżu ułożyć obok siebie sardynki i posiekane warzywa. Zwilżyć palce wodą z octem i wetrzeć w brzegi nori.
  3. Zwijać w rolkę za pomocą maty bambusowej podobnie jak roladę. Dokładnie docisnąć.
  4. Gdy rolki maki są już gotowe, włożyć je na chwilę do lodówki. Następnie przeciąć każdą rolkę na pół, potem jeszcze raz na pół, do chwili, gdy otrzyma się 8 kawałków.

Udostępnij ten przepis

Spróbuj tych przepisów