Makaron puttanesca z sardynkami

Kolorowe danie, które smakuje równie dobrze jak wygląda. Ta śródziemnomorska propozycja ma duże szanse stać się ulubionym daniem obiadowym dla dzieci.

Składniki

4-6 porcji

400 g makaronu farfalle lub innego
1 drobno posiekana czerwona cebula
5 sprasowanych ząbków czosnku
1 puszka sardynek w oliwie z oliwek marki King Oscar
1/2 czerwonej, drobno posiekanej papryczki chili, bez nasion
1 puszka 400 g całych, krojonych lub koktajlowych pomidorów
20 oliwek kalamata
2 łyżki kaparów
oliwa z oliwek, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Nastawić wodę w dużym garnku na makaron.
  2. Zeszklić cebulę z odrobiną oliwy na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodać czosnek i pozostawić patelnię na ogniu przez kilka minut.
  3. Odłożyć połowę sardynek na bok, starając się ich nie połamać. Pozostałe sardynki rozgnieść widelcem i dodać posiekaną cebulę. Gotować przez kilka minut.
  4. Dodać pomidory i gotować na małym ogniu. Jeżeli dodano całe pomidory, to należy je nieco rozgnieść podczas gotowania. Jeżeli były to pomidory koktajlowe, to mogą pozostać całe. Dodać oliwki i kapary, a następnie przyprawić solą i pieprzem.
  5. Wrzucić makaron do gotującej się wody i przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy jest al dente odcedzić, ale zachować odrobinę wody z gotowania.
  6. Makaron polać sosem i delikatnie wymieszać. Jeżeli makaron wydaje się zbyt suchy dodać odrobinę wody, która została po gotowaniu makaronu. Na wierzchu ułożyć sardynki, doprawić bazylią i pieprzem.

Informacje dotyczące alergii
Alergie na sardynki zdarzają się rzadko. Zapoznaj się z dodatkowymi informacjami na temat ryb i alergii.

Udostępnij ten przepis

Spróbuj tych przepisów