Serowe kąski z sardynkami i hummusem

60 min
Zagłosuj
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Lekkie i chrupiące kąski serowe z egzotycznym puree z ciecierzycy podawane z sardynkami to idealna przekąska lub przystawka.

Składniki

4 porcje

1 puszka sardynek w oliwie z oliwek marki King Oscar

Hummus
1 puszka ciecierzycy
200 ml wywaru z kury
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1-2 łyżek stołowych soku z cytryny
50 ml oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kminku
sól i pieprz
2 cm czerwonej papryczki chili, bez pestek
0,5 łyżeczki mielonej papryki

2 arkusze ciasta francuskiego
1 jajko
30 g startego parmezanu
1 czerwona papryka
oliwa z oliwek

Przygotowanie

Opłukać ciecierzycę i gotować w wywarze przez 10 minut. Zachować wywar po ugotowaniu ciecierzycy.

Zmiksować ciecierzycę, czosnek i cebulę. Dodać połowę soku z cytryny, kminek i oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem, chili, sproszkowaną papryką i dodać więcej soku z cytryny, jeżeli będzie to konieczne. Jeżeli puree jest zbyt gęste, dodać wywar, w którym gotowana była ciecierzyca.

Wyjąć arkusze ciasta francuskiego z zamrażarki i rozmrażać przez ok. 15-30 minut.

Podgrzać piekarnik do 230 stopni. Przekroić papryki na pół, usunąć gniazda nasienne i ogonki, każdą połówkę natrzeć oliwą. Włożyć do piekarnika na 10 minut, po upływie połowy czasu przewrócić na drugą stronę.

Włożyć połówki papryki do miski i przykryć folią do żywności. Gdy papryczki ostygną łatwiej będzie usunąć z nich skórę i pokroić na kawałki.

Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 200 stopni. Rozwałkować rozmrożone ciasto francuskie. Pokroić arkusze na 6 kawałków (kwadraciki) i ułożyć na blasze. Użyć ostrego noża, aby delikatnie przyciąć krawędzie każdej porcji (kilka milimetrów od krawędzi). Uważać, aby nie przeciąć arkuszy ciasta w środku.

Posmarować rozrobionym jajkiem i rozłożyć starty ser na kwadracikach ciasta. Piec na środkowym poziomie w piekarniku do momentu, gdy ciasto nabierze objętości, a ser się rozpuści (ok 10 min.) Pozostawić na blacie kuchennym do ostudzenia.

Dodać niewielką łyżkę hummusu do każdej przygotowanej porcji. Każdy kąsek udekorować pieczoną papryką i sardynką.

Tips

Hummus można zrobić wcześniej. Dobrze się go przechowuje w lodówce, a po kilku godzinach od przygotowania będzie jeszcze smaczniejszy.

Podobne przepisy

Tchnij nowe życie w pieczywo z poprzedniego dnia, przygotowując przepyszną, włoską, chlebową sałatkę z groszkiem, ...
Bruschetta z sardynkową tapenadą wygląda doskonale na stole i ma przepyszny smak. To lekkie i pełne smaku danie świetnie ...

Zainspiruj się!

Wskazówki i porady

Jakie danie można stworzyć przy użyciu konserw rybnych King Oscar? Oto kilka polecanych przez nas przepisów, dla tych z Was, którzy szukają inspiracji na zdrowe i smaczne posiłki. Może masz jakiś wypróbowany przepis? Prześlij go do nas!