Sałatka Cezar z sardynkami

Time 20 Min

Sałatka Cezar to klasyczna propozycja znana na całym świecie. Wariant z sardynkami jest lekką i pełną warzyw alternatywą dla tradycyjnych obiadów.

Składniki

4 porcje

2 puszki sardynek w oliwie z oliwek marki King Oscar
1 opakowanie boczku, ok. 120g
4 kromki białego chleba
1 sałata rzymska

Dressing

1 żółtko
½ łyżeczki białego octu winnego
½ łyżeczki musztardy Dijon
100 ml oliwy z oliwek
sóli pieprz

Przygotowanie

  1. Podsmażyć boczek i odłożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Tłuszcz z patelni pozostawić do podsmażenia grzanek.
  2. Usunąć skórkę z chleba i pokroić w kosteczkę (na grzanki). Podsmażyć grzanki na tłuszczu z boczku, tak aby się zarumieniły i zrobiły się chrupiące.
  3. Usunąć zewnętrzne liście z sałaty rzymskiej, wypłukać i osuszyć pozostałe. Rozłożyć liście na czterech talerzach. Dodać grzanki, sardynki i przyrumieniony boczek.
  4. Połączyć ze sobą składniki sosu i polać nim sałatkę.

Informacje dotyczące alergii
Alergie na sardynki zdarzają się rzadko. Zapoznaj się z dodatkowymi informacjami na temat ryb i alergii.

Tips

Udekorować kaparami. Sardynki i kapary tworzą idealny duet.

Udostępnij ten przepis

Spróbuj tych przepisów