Omlet spaghetti z tuńczykiem

18 min
Zagłosuj
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Omlet spaghetti z tuńczykiem to świetny sposób na wykorzystanie makaronu, który pozostał nam z poprzedniego dnia. Można go podawać na lunch, zabrać na piknik lub serwować jako przekąskę.

Składniki

4 porcje

2 puszki tuńczyka w oleju King Oscar

6 jajek
250 g ugotowanego spaghetti
Sól i pieprz
0,5-1 łyżki oleju do smażenia
30-50 g startego białego sera cheddar

Przygotowanie

Ugotować spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy jest już gotowe, wypłukać w zimnej wodzie i dobrze odcedzić.

Ubić jajka, dodać tuńczyka i zamieszać. Dodać spaghetti i przyprawić solą i pieprzem.

Użyć patelni nadającej się do piekarnika. Rozgrzać olej na patelni żaroodpornej. Podgrzać olej stawiając patelnię na środkowym poziomie piekarnika. Wylać ciasto na omlet na patelnię i równo rozprowadzić po całej powierzchni, zostawić pod przykryciem, aby stężało (ok. 10-15 min.).

Nagrzać piekarnik do 230 stopni włączając funkcję grilla.

Zdjąć pokrywkę z patelni i posypać omlet startym serem cheddar. Włożyć patelnię do piekarnika na ruszt pod elementem grillującym. Omlet będzie gotowy, gdy ser się rozpuści i nieco zarumieni (ok 3-5 minuty).

Tips

Omlet spaghetti z tuńczykiem można łatwo przygotować zawczasu i potem tylko szybko wrzucić do piekarnika przed podaniem.

Podobne przepisy

Świeża sałatka z tuńczyka i awokado. Serwować jako danie na obiad lub kolację – często z dobrym pieczywem.
Sałatka makaronowa z tuńczykiem idealnie nadaje się jako danie na piknik spędzony w rodzinnym gronie. Zasmakuj w naszej ...

Zainspiruj się!

Wskazówki i porady

Jakie danie można stworzyć przy użyciu konserw rybnych King Oscar? Oto kilka polecanych przez nas przepisów, dla tych z Was, którzy szukają inspiracji na zdrowe i smaczne posiłki. Może masz jakiś wypróbowany przepis? Prześlij go do nas!