Makaron z sardynkami i pesto
Przepis na makaron z sardynkami i pesto. Szybkie i łatwe danie, które jest jednocześnie pożywne i smaczne. Danie nadaje się zarówno na lunch jak i na obiad.
Przepis na makaron z sardynkami i pesto. Szybkie i łatwe danie, które jest jednocześnie pożywne i smaczne. Danie nadaje się zarówno na lunch jak i na obiad.
3 porcje
2 puszki sardynek
300 g makaronu tagliatelle
sól
pieprz
oliwa z oliwek
10 pomidorków cherry
4 łyżki orzeszków pinii
1/2 pęczka bazylii
Pesto
1-2 ząbki czosnku
1 pęczek bazylii
5 łyżek orzechów pinii,
70 g parmezanu
150 ml oleju
sól
rzodkiewka
1 cytryna
Najpierw przygotować pesto. Obrać czosnek i pokroić na kawałki. Dodać bazylię.
Uprażyć orzeszki pinii na patelni aż się przyrumienią.
Wrzucić wszystkie składniki do miski z olejem i tartym parmezanem. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Posolić, dodać rzodkiewkę i cytrynę. Odstawić pesto na czas przygotowywania pozostałych składników.
Ugotować makaron tagliatelle al dente w lekko posolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzić.
Zmieszać ze sobą wszystkie składniki: makaron tagliatelle, pomidory, sardynki, orzeszki pinii i 5 łyżek pesto.
Skropić oliwą i udekorować posiekaną bazylią.
Można też przygotować pesto pomidorowe – należy wtedy użyć ok. 150 g suszonych pomidorów i dodać nieco więcej oliwy.
Jakie danie można stworzyć przy użyciu konserw rybnych King Oscar? Oto kilka polecanych przez nas przepisów, dla tych z Was, którzy szukają inspiracji na zdrowe i smaczne posiłki. Może masz jakiś wypróbowany przepis? Prześlij go do nas!