Letnia sałatka z wątróbkami z dorsza i rabarbarem

15 min
Zagłosuj
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Letnia sałatka – prosta, ale wyrafinowana, oparta na letnich smakach.

Składniki

3 porcje

2 puszki odsączonych Wątróbek z dorsza King Oscar
1 łodyga rabarbaru
½ czerwonej cebuli
2,5 łyżki cukru
odrobina oleju rzepakowego
½ łyżeczki soli
1,5 łyżeczki octu
sezonowe sałaty (lollo, rukola, cykoria, rzymska)
4 rzodkiewki

sos winegret
ocet
olej rzepakowy
sól

Przygotowanie

Pokroić rabarbar, dodać cukier i kilka kropli wody. Podgrzewać na małym ogniu do uzyskania kompotu. Ostudzić.

Pomieszać sezonowe sałaty w różnych kolorach, dodając kilka kropli sosu winegret i włożyć do miski.

Posiekać czerwoną cebulę i dodać do niej ½ łyżeczki cukru, odrobinę oleju. Przysmażyć do momentu, gdy cebula się przyrumieni.

Dodać wątróbki do sałat, udekorować rzodkiewkami i rabarbarem.

Tips

Do sałatki można też dodać groszek cukrowy

Podobne przepisy

Prosty w przygotowaniu, ale wykwintny w smaku mus z wątróbki z dorsza serwowany na chlebku żytnim.
Rybne foie gras pełne kwasów Omega-3! Wątróbki dorsza to doskonały pomysł na tapas – są zarówno pożywne jak i smaczne.

Zainspiruj się!

Wskazówki i porady

Jakie danie można stworzyć przy użyciu konserw rybnych King Oscar? Oto kilka polecanych przez nas przepisów, dla tych z Was, którzy szukają inspiracji na zdrowe i smaczne posiłki. Może masz jakiś wypróbowany przepis? Prześlij go do nas!