Kippers – podwędzany filet śledziowy z kaszą jęczmienną

Podwędzane filety śledziowe, zwane kippersami są idealne jako przekąska. Możesz wykorzystać je do przygotowania pożywnych dań.

Składniki

2 porcje

1 puszka Kippersa King Oscar
100 g kaszy jęczmiennej
50 ml śmietany 18%
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 szalotka
½ cebuli
50 g posiekanego szpinaku
½ łyżeczki soku z cytryny
½ łyżeczki soli
½ pęczka kolendry

Przygotowanie

Kaszę jęczmienną namoczyć w wodzie przez noc (w lodówce). Następnie ugotować w osolonej wodzie. Czas gotowania kaszy jęczmiennej około 30 min.

Kaszę jęczmienną po ugotowaniu odcedzić i dodać śmietany.

Drobno posiekać szpinak, cebulę i szalotkę. Całość wymieszać z kaszą jęczmienną.

Podgrzać kippersa i podawać go razem z kaszą, udekorowaną kolendrą.

Udostępnij ten przepis

Spróbuj tych przepisów