Hiszpański omlet z ziemniakami i sardynkami

20 min
Zagłosuj
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Przygotowanie hiszpańskich omletów wymaga cierpliwości. Mogą mieć dowolną grubość i liczbę składników. Przygotuj z nami Swój ulubiony omlet, na pewno nie będziesz żałował.

Składniki

4 porcje

2 puszki sardynek w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia (odsączone)
0,5 kg ziemniaków
1 czerwona cebula
6 jajek
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić w talarki o grubości 0,5 cm. Usmażyć je na patelni, na średnim lub małym ogniu z dużą ilością oliwy z oliwek. Gdy ziemniaki są już gotowe, delikatnie rozgnieść widelcem.

Cebulę pokroić w krążki i podsmażyć na patelni.

Jajka ubić z 1 łyżeczką soli.

Dodać podsmażoną cebulę i sardynki. Wlać mieszankę jajeczną przykrywając nią równo ziemniaki. Smażyć w niskiej temperaturze. W celu wyrównania brzegów używać szpatułki.

Smażyć do momentu, gdy omlet stężeje na spodzie i po bokach. Przewrócić używając pokrywki. Smażyć jeszcze przez kilka minut.

Użyć pokrywki, aby przełożyć omlet na talerz. Odstawić do ostygnięcia i pokroić na kawałki. Spożywać na ciepło lub na zimno.

Tips

Cebulę można z powodzeniem zamienić na por, groch lub brokuły.

Podobne przepisy

Tchnij nowe życie w pieczywo z poprzedniego dnia, przygotowując przepyszną, włoską, chlebową sałatkę z groszkiem, ...
Bruschetta z sardynkową tapenadą wygląda doskonale na stole i ma przepyszny smak. To lekkie i pełne smaku danie świetnie ...

Zainspiruj się!

Fullkornswraps med tunfisk

Fullkornswraps med tunfisk

Zagłosuj
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Fullkornswraps med tunfisk og gressløkdressing er sunne og smaksrike lunsjpakker som er enkle å ta med seg på jobb eller ut på tur.

Wskazówki i porady

Jakie danie można stworzyć przy użyciu konserw rybnych King Oscar? Oto kilka polecanych przez nas przepisów, dla tych z Was, którzy szukają inspiracji na zdrowe i smaczne posiłki. Może masz jakiś wypróbowany przepis? Prześlij go do nas!