Bruschetta z sardynkową tapenadą

Bruschetta z sardynkową tapenadą wygląda doskonale na stole i ma przepyszny smak. To lekkie i pełne smaku danie świetnie nadaje się jako przystawkę.

Składniki

10-15 sztuk

1 średniej wielkości bagietka pokojona na kromki
1 obrany ząbek czosnku przecięty wzdłuż na pół
2 puszki sardynek firmy King Oscar (106g) *
2 łyżki stołowe świeżo posiekanej pietruszki
2 łyżki stołowe świeżo posiekanej kolendry
1/4 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
Sok z połowy cytryny
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz

* Można użyć sardynek King Oscar w oliwie z oliwek, po śródziemnomorsku lub z sosem pomidorowym

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Lekko posmarować kromki bagietki z obydwu stron oliwą z oliwek. Natrzeć je przeciętym ząbkiem czosnku i ułożyć na blasze piekarnika.

Wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 5-7 minut delikatnie poruszając nimi co jakiś czas do momentu, gdy staną się chrupiące i złociste. Odstawić do ostudzenia.

Rozgnieść sardynki widelcem, dodać pietruszkę, kolendrę i cebulę. Mieszać do połączenia się składników. Dodać więcej oliwy z oliwek jeżeli mieszanka jest zbyt sucha i sok z cytryny do smaku. Doprawić solą i pieprzem, jeżeli będzie trzeba.

Rozprowadzić tapenadę na przestygniętych, grillowanych kawałkach pieczywa i udekorować plasterkami cytryny i kolędrą przed podaniem. Skropić odrobiną oliwy z oliwek.

Udostępnij ten przepis

Spróbuj tych przepisów