Zanieczyszczenia w rybach, w tym BPA

TZO to toksyczne i trwałe zanieczyszczenia organiczne. Gdy dostaną się do środowiska, mogą odkładać się w organizmach ryb, zwierząt i ludzi w procesie bioakumulacji.

Śladowe ilości dioksyn i polochlorowanych bifenyli można znaleźć w rybach, nabiale, mięsie, dziczyźnie czy mleku matki. Głównym zagrożeniem dla zdrowia jest stopniowe odkładanie się ich w organizmie. Według ekspertów do spraw zdrowia publicznego, kroki podejmowane w celu ograniczenia zanieczyszczeń podejmowane w ciągu ostatnich 20 lat doprowadziły do istotnego zmniejszenia ilości dioksyn i polichlorowanych bifenyli w żywności.

Aby unikać gromadzenia się zanieczyszczeń w organizmie należy urozmaicać dietę i jadać różne rodzaje ryb.

Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności stosuje rygorystyczne normy oceny toksyczności zanieczyszczeń. Nie tylko istotne jest to czy żywność pochodzi z zanieczyszczonych obszarów, ale i to, jakie ilości ewentualnych zanieczyszczeń są przekazywane wraz ze spożywaną żywnością. Istotna jest ilość tych substancji, odkładająca się w organizmie ludzkim na przestrzeni czasu. Według Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności dobrym sposobem na zmniejszenie ilości szkodliwych substancji jest stosowanie urozmaiconej i zrównoważonej diety, a w tym spożywanie różnych rodzajów i gatunków ryb.

Bisfenol A w konserwach rybnych

BPA (Bisfenol A) to substancja organiczna znajdująca się obecnie niemalże wszędzie, nawet we wdychanym przez nas powietrzu. W przeszłości zwracano mniejszą uwagę na zawartość BPA w opakowaniach stosowanych do produkcji żywności. W naszej firmie od lat pracujemy nad wyeliminowaniem puszek zawierających bisfenol A i obecnie większość naszych konserw nie zawiera tej substancji. Wszystkie nasze aluminiowe puszki zawierające np. makrele, śledzie, szproty, kippersy produkowane są bez użycia tej substancji.

Czy ryby zawierają rtęć?

Każdy gatunek ryb zawiera śladowe ilości metylortęci, najwięcej zaś duże ryby drapieżne, takie jak: rekiny i niektóre rodzaje tuńczyka. W produktach marki King Oscar stosujemy tuńczyka bonito, który ma krótki cykl życia i w jego organizmie zbierają się jedynie niewielkie ilości rtęci – zdecydowanie mniejsze niż w tuńczyku błękitnopłetwym czy żółtopłetwym, które często używane są w daniach typu sushi. Dlatego bez obaw możesz jeść tuńczyka z puszki marki King Oscar.

Czy spożywanie ryb jest niebezpieczne dla kobiet w ciąży?

Nie, kobiety w ciąży powinny jeść ryby, aby przyswajać wszystkie substancje odżywcze potrzebne matce i dziecku. Jest jedynie kilka rodzajów ryb, z których należy zrezygnować w ciąży.  Aby dowiedzieć się więcej na temat ryb i ciąży, kliknij tutaj.

Więcej o zanieczyszczeniach znajdziesz tutaj:

EFSA
Stockholm Convention
UNECE