Alergia na ryby

Niektórzy alergicy są uczuleni na wszystkie rodzaje ryb, inni mogą jeść łososia, pstrąga czy makrelę. Zapoznaj się z naszymi poradami dotyczącymi alergii na ryby. Jeżeli na nią cierpisz, to z pewnością zainteresują Cię te informacje. Alergia na ryby przeważnie trwa całe życie i pojawia się dość wcześnie, ale zazwyczaj nie przed pierwszym rokiem życia. U mniej więcej połowy chorych reakcję alergiczną wywołuje każdy rodzaj ryby, niektórzy reagują nawet na parę wydobywającą się z gotowanej czy smażonej ryby. Z kolei inni tolerują niektóre rodzaje ryby, np. łososia, pstrąga, czy makrelę, dzięki czemu mogą konsumować takie produkty jak makrela w sosie pomidorowym marki King Oscar.

Co powoduje alergię?

W przypadku alergii na ryby alergen stanowi białko znajdujące się w mięsie.

Czy alergia na skorupiaki i na ryby to ten sam typ alergii?

Nie ma żadnego związku pomiędzy alergią na ryby i skorupiaki. Można być uczulonym na skorupiaki, ale dobrze tolerować ryby i odwrotnie. Reakcje alergiczne na ryby są najprawdopodobniej związane z uwalnianiem się histaminy. Tego typu alergie mogą być bardzo poważne i zazwyczaj także trwają do końca życia.

Dzieci i alergia na ryby

Alergię na ryby rzadko diagnozuje się przed pierwszym rokiem życia. Jeżeli dziecko cierpi na inne alergie pokarmowe, to profilaktycznie należy poczekać z wprowadzaniem ryb do diety, do momentu, gdy skończy ono 1-2 lata. Jeżeli jest uczulone na dorsza, to zaleca się unikanie wszelkich gatunków ryb.

Objawy alergii na ryby

Do objawów alergii na ryby należą wysypka, dolegliwości oddechowe, astma, ból brzucha, nudności, wymioty, biegunka, świąd ust, opuchlizna gardła i/lub ust, łzawienie oczu i katar. Osoby cierpiące na alergię na ryby powinny przyjmować kwasy tłuszczowe Omega-3, witaminę D, selen i jod w postaci suplementów. Tran zawiera zarówno witaminę D jaki i wielonienasycone kwasy tłuszczowe i jest polecany dla alergików. Należy także rozważyć przyjmowanie suplementów selenu i/lub jodu. Prosimy zapoznać się z informacjami o wartości odżywczej ryb.