Alergia na ryby

Niektórzy alergicy są uczuleni na wszystkie rodzaje ryb, inni mogą jeść łososia, pstrąga czy makrelę. Zapoznaj się z naszymi poradami dotyczącymi alergii na ryby. Jeżeli na nią cierpisz, to z pewnością zainteresują Cię te informacje. Alergia na ryby przeważnie trwa całe życie i pojawia się dość wcześnie, ale zazwyczaj nie przed pierwszym rokiem życia. U mniej więcej połowy chorych reakcję alergiczną wywołuje każdy rodzaj ryby, niektórzy reagują nawet na parę wydobywającą się z gotowanej czy smażonej ryby. Z kolei inni tolerują niektóre rodzaje ryby, np. łosoś, pstrąg, czy makrela, dzięki czemu mogą konsumować takie produkty jak makrela w sosie pomidorowym.

Co powoduje alergię?

W przypadku alergii na ryby alergen stanowi białko znajdujące się w mięsie.

Czy alergia na skorupiaki i na ryby to to samo?

Nie ma żadnego związku pomiędzy alergią na ryby i skorupiaki. Można być uczulonym na skorupiaki, ale dobrze tolerować ryby i odwrotnie. Reakcje alergiczne na ryby są najprawdopodobniej związane z uwalnianiem się histaminy. Tego typu alergie mogą być bardzo poważne i zazwyczaj także trwają do końca życia.

Dzieci i alergia na ryby

Alergię na ryby rzadko diagnozuje się przed pierwszym rokiem życia. Jeżeli dziecko cierpi na inne alergie pokarmowe, to profilaktycznie należy poczekać z wprowadzaniem ryb do diety do momentu, gdy skończy ono 1-2 lata. Jeżeli jest uczulone na dorsza, to zaleca się unikanie wszelkich gatunków ryb. Polecamy także zapoznanie się z informacjami na temat ryb dla dzieci.

Objawy alergii na ryby

Do objawów alergii na ryby należą wysypka, dolegliwości oddechowe, astma, ból brzucha, nudności, wymioty, biegunka, świąd ust, opuchlizna gardła i/lub ust, łzawienie oczu i katar. Osoby cierpiące na alergię na ryby powinny przyjmować kwasy tłuszczowe Omega-3, witaminę D, selen i jod w postaci suplementów. Tran zawiera zarówno witaminę D jaki i wielonienasycone kwasy tłuszczowe i jest polecany dla alergików. Należy także rozważyć przyjmowanie suplementów selenu i/lub jodu. Prosimy zapoznać się z informacjami o wartości odżywczej ryb.